Tipuri de date in Java

tipuri de date in javaÎn Java tipurile de date se împart în două categorii:
• tipuri primitive de date
• tipuri referinţă.

Java porneşte de la premiza că „orice este un obiect”. Prin urmare, tipurile de date ar trebui să fie de fapt definite de clase şi toate variabilele ar trebui să memoreze de fapt instanţe (obiecte) ale acestor clase. În principiu acest lucru este adevărat, însă, pentru uşurinţa programării, mai există şi aşa numitele tipuri primitive de date, care sunt cele uzuale:
1. tipuri întregi
2. tipuri reale
3. tipul caracter: char memorat pe 2 octeţi
4. tipul boolean: are două valori – true şi false

În alte limbaje formatul şi dimensiunea tipurilor primitive de date folosite într-un program pot depinde de platforma pe care rulează programul. În Java acest lucru nu mai este valabil, Java fiind independent de platformă.
Vectorii, clasele şi interfeţele sunt tipuri referinţă. Valoarea unei variabile de acest tip este, spre diferenţă de tipurile primitive, o referinţă (adresă de memorie) către valoarea sau mulţimea de valori reprezentată de variabila respectivă.
Există trei tipuri de date C care nu sunt suportate de limbajul Java: pointer, struct şi union. Pointerii au fost eliminaţi din cauza că erau o sursă constantă de erori, locul lor fiind luat de tipul referinţă, iar struct şi union nu îşi mai au rostul atât timp cât tipurile compuse de date sunt formate în Java prin intermediul claselor.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s